Graag nodigen wij jullie allemaal uit om bij de start van het nieuwe schooljaar samen te ontbijten.

Ouders en leerlingen verwelkomen we graag vanaf 8u30 in de refter van onze school. Tot dan

 

We moesten in de bib in Gooik niet alleen naar een verhaal gaan luisteren, we mochten zels meespelen alsof we de acteurs waren in het boek.

 

 

 

 

 

Zaterdag 28 maart 2015, GSBS De Oester Strijland davert op zijn grondvesten: zwiepende katapulten, getimmer, explosieve raketten, ratelende knikkerbanen en een gonzende loods vol enthousiaste (groot)ouders. 
Na een project waarbij groot en klein zich verdiepte in specifieke technieken, was deze namiddag de kroon op het werk.
Bij de kleuters lag de focus vooral op het leren kennen van materialen, experimenteren en onderzoeken.
De peuters werkten rond voelen, de 1e kleuterklas zag het licht, in de 2e kleuterklas werd met allerlei materialen gebouwd en de 3e kleuterklassers leefden zich uit met buizen.

Het eerste en tweede leerjaar namen technieken van de middeleeuwen onder de loep: hoe werden kastelen gebouwd, hoe werken katapulten, spinnen, naaien, vlechten, ... 
In het derde leerjaar werd zelfs een echte muur gemetst in de klas want ook daar draaide alles rond bouwen.
In het vierde leerjaar werd er bijna letterlijk geproefd van techniek: proefjes werden gedemonstreerd en uitgelegd aan de bezoekers.
In het vijde leerjaar werd gebouwd aan Eigenland: een onbewoond eiland bewoonbaar maken. Met afvalhout en ander materiaal zaagden, boorden en timmerden ze hele woningen in elkaar.
Het zesde leerjaar zocht het wat verder van huis: naar de maan! Raketten en ruimteveren hebben voor deze leerlingen haast geen geheimen meer.

Tot slot was er een apotheose met alle kinderen: menselijke tandwielen en kettingen. Hoewel de regen roet in het eten probeerde te gooien, liep alles toch gesmeerd!

 

Afeglopen vrijdag konden de leerlingen genieten van de gedeeltelijk zonsverduistering. De bewolking leek in eerste instantie roet in het eten te gooien. Af en toe ruimden de wolken baan voor het prachtige schouwspel.

Met een eclipsbrilletje op de neus of door een zelfgeknutselde camera obscura kon klein en groot veilig kijken naar dit natuurfenomeen.

 

 

 

 

 

Vandaag bracht  Sinterklaas en Piet een bezoek aan onze school. Alle kinderen hadden een leuke verrassing voor hen bedacht: een liedje, een versje, een schimmenspel,... De Sint beloonde alle kinderen met een geschenkje.

Eind november draaide het in de kleuterklassen allemaal rond afval. Daarom kwam een vriendelijke mevrouw langs met een vuilniswagen. Onze kapoenen kregen uitleg en mochten zelfs eens achter het stuur kruipen!

 

Op maandag 10 november kwamen de leerlingen van het eerste, tweede en derde leerjaar heel wat te weten over De Groote Oorlog.

 

Ze verzamelden heel wat info en materiaal en maakten zo een tentoonstelling, ze haalden info uit een aangepast prentenboek, kort filmpjes op computer, het verhaal van een opa die piloot was in het leger....

In de les lichamelijke opvoeding kregen ze een training zoals een echte soldaat. 

Ze bakten oorlogswafels met aardappels.

Er werden klaprozen geknutseld en pins gemaakt.

Ze bezochten het kerkhof waar ze bij het graf van de gesneuvelde soldaten een krans neerlegden gemaakt met klaprozen.  Daar speelde een papa de Last Post op zijn trompet.

Een dag om even stil van te worden en veel bij te leren.

 

Om de gruwel uit de Eerste Wereldoorlog te herdenken, trokken we met de leerlingen van het 4de, 5de en 6de leerjaar naar de Westhoek.

Onder leiding van een ervaren gids bracht deze daguitstap ons langsheen de volgende plaatsen:

- De Dodengang en de Ijzertoren in Diksmuide.

- De Belgische begraafplaats in Houthulst.

- De Duitse begraafplaats in Langemark.

- De Britse begraafplaats Tyne Cote.

Elke avond om klokslag 20u wordt onder de Menenpoort de Last Post geblazen. 

Onze daguitstap werd daar dan ook afgesloten.